Vi känner alla till Guy Fawkes och Krutkonspirationen, men vad drev egentligen honom och hans medkonspiratörer att försöka spränga parlamentet?
En tid av religiösa konflikter i Europa
Under 1500- och början av 1600-talet var Europa fyllt av spänningar mellan katoliker och protestanter. Påven och katolska kyrkan förlorade sin makt till förmån för protestantiska ideal, särskilt efter att kung Henrik VIII brutit med Rom för att kunna gifta om sig och samtidigt utropat sig själv som kyrkans överhuvud i England på 1530-talet.
Henriks beslut att reformera kyrkan ledde till en rad maktskiften. Hans son Edward styrde som protestant, efterföljd av Maria, en katolik, och slutligen Elisabet I, som gjorde England till en stark protestantisk stormakt. Konflikterna mellan katoliker och protestanter kulminerade i händelser som avrättningen av Maria Stuart, Skottlands drottning, samt den misslyckade spanska armadan år 1588. Under Elisabets styre förföljdes katoliker och många präster avrättades, vilket skapade stor oro.
Förhoppningar om en mer tolerant kung
När Elisabet I dog barnlös 1603 ärvdes tronen av den skotske kungen Jakob VI, som blev Jakob I av England. Jakob var son till Maria Stuart och gift med den katolska Anna av Danmark, vilket ledde till förhoppningar bland katoliker att han skulle vara mer tillåtande.
Trots detta pressades Jakob av ett starkt antikatolskt parlament och efter flera avslöjade katolska konspirationer, inklusive den så kallade Bye-konspirationen och Main-konspirationen, blev hans hållning alltmer oförsonlig. När fred slöts med Spanien utan några eftergifter för de engelska katolikerna, fick det konspiratörerna att gå från tanke till handling.
Personliga och politiska motiv bakom konspirationen
Robert Catesby, upphovsmannen till krutkonspirationen, var uppvuxen som katolik och hade starka band till andra katolska familjer. Han hade deltagit i Essexrevolten år 1601, ett misslyckat försök att störta Elisabets rådgivare Robert Cecil. Under revolten blev Catesby skadad och sattes i fängelse.
Guy Fawkes, den mest kända av konspiratörerna, hade en relativt liten roll i själva planeringen. Hans far, som var protestant, dog när Fawkes var ung, och när hans mor gifte om sig med en katolik konverterade Fawkes. Han hade tidigare stridit för Spanien under det åttioåriga kriget mot Nederländerna, och på grund av sina kunskaper om sprängmedel blev han rekryterad till krutkonspirationen.
Flera andra personer deltog i planeringen, däribland Thomas Wintour, Thomas Percy och John Wright, som alla hade personliga skäl för att vilja störta Jakob I och öppna England för katolicismen.
Planens utfall och efterspel
Efter att ha hyrt en källare under parlamentet och gömt 36 tunnor krut där under sex månader var planen redo att sättas i verket. Den skulle kulminera på parlamentsöppningsdagen, då Jakob och hela regeringen skulle vara närvarande. Planen avslöjades dock några timmar före genomförandet när en anonym källa skickade ett brev till Lord Monteagle, där han varnades för att närvara vid parlamentet.
Källaren genomsöktes, och Fawkes greps. Efter omfattande tortyr avslöjade han sina medkonspiratörers namn. De spårades till Holbeche House, där de flesta av konspiratörerna dödades i en eldstrid, medan de överlevande torterades och senare avrättades.
Idag minns man händelsen genom firandet av Bonfire Night den 5 november, då fyrverkerier tänds och Fawkes avbild ofta bränns på bål. Innan varje ny parlamentsöppning genomsöks fortfarande parlamentet, även om detta numera är en ceremoniell sed.