Skip to main content

Från romerska latriner till medeltida gemensamma privies och spolsystem har toaletten förändrats under de senaste två årtusendena.

Använde romarna verkligen en svamp på en pinne?

En sak som alla vet – eller tror sig veta – om antika romerska toalettrutiner är att de, istället för att torka sina bakdelar med papper, använde en svamp på en pinne. Dock debatterar experter om detta redskap, känt som en tersorium eller xylospongium, användes för att rengöra personliga delar eller för att skrubba toaletten. (Förhoppningsvis var romarna själva tydliga med denna punkt.) Om svampar inte var tillgängliga kunde andra praktiska saker användas, som löv, mossklumpar och bitar av trasigt keramik.

Från mossa till papper

Papper blev vanligt på toaletter först under den viktorianska eran, efter ankomsten av tryckta massmedia. Före detta användes mossa, svamp eller till och med mussel- eller ostronskal. Under medeltiden var mossa det föredragna torkmaterialet för många människor, och en livlig handel utvecklades för att frakta mossa från landsbygden till städer. Halm användes också ibland som ett mindre bekvämt alternativ. I högsamhällskretsar under Tudoreran använde damer gåsfjädrar för att rengöra sina känsliga bakdelar. Men det fanns också mindre bekväma alternativ, som att använda skal från ostron eller musslor – förmodligen mer för att skrapa än att torka.

Gemensamma toaletter genom historien

Ur ett modernt perspektiv är en av de mer obehagliga aspekterna av toalettupplevelsen i tidigare epoker att den sällan var privat – särskilt för människor utanför samhällets övre skikt. Många romerska toaletter var gemensamma, med stora rum där långa bänkar av trä eller sten hade hål skurna för avfall att falla i en ränna under. Många människor skulle använda en latrin samtidigt, vilket innebar att man kunde sitta nära sin granne utan någon avskärmning. Men toaletterna var förmodligen inte helt öppna för allmän beskådan; en dörr eller gardin kunde ha skärmat av ingången.

Under medeltiden var gemensamma toaletter fortfarande i bruk i England. Ett exempel är en träbänk från 1100-talet med tre hål, som upptäcktes på Ludgate Hill i London på 1980-talet. I Langley Castle i Northumberland finns ett latrintorn med fyra bås i rad på varje av de tre våningarna, med låga stenskärmar emellan, men utan uppenbara dörrar. Det medförde att toalettupplevelsen inte var privat.

Under Tudoreran fanns fortfarande gemensamma toaletter på vissa ställen. Till exempel i Great House of Easement i Hampton Court, som hade 28 platser fördelade över två våningar. Där fanns inga separata bås, så man kunde gå in och se vem som var där. Att göra sina behov var något av en social aktivitet där man kunde prata och diskutera medan man satt bredvid varandra.

Privata toaletter och spolningens uppkomst

På 1700-talet började privata toaletter bli vanligare, och medelklassen tog till sig den spolande vattenklosetten. Sir John Harington populariserade konceptet, och Elizabeth I beställde en spolande toalett till Richmond Palace, men han var inte den första att uppfinna en sådan anordning. Domstolsregister nämner en byggnad i medeltida London med ett system av blyrör som tog vatten från en takcisterner för att spola innehållet i en latrin ut på gatan. Denna innovation mottogs inte väl av de lokala invånarna, som väckte en rättslig talan på grund av den resulterande offentliga olägenheten.

Det finns också arkeologiska bevis för en spolande toalett på Wingfield Manor i Derbyshire, byggd på 1440-talet. Där samlades regnvatten i en cisterner högst upp i ett torn, och vattnet släpptes ut för att spola ut en gemensam latrin under.

3 häpnadsväckande fakta om toalettens historia

  1. Självmord med svamp: En romersk stoisk filosof och författare berättar om en gladiator som undvek att slåss i arenan genom att döda sig själv genom att trycka en tersorium ned i halsen.
  2. Korsa inte strömmarna: Kardinal Wolsey irriterades över att hovmännen urinerade på murarna i Tudorpalatsen. Han löste problemet genom att sätta upp röda kors på platser där detta var vanligt. Det ansågs mycket olämpligt att urinera på ett krucifix.
  3. Ett ord om gas: Enligt en romersk biograf övervägde kejsar Claudius att utfärda ett edikt för att tillåta flatulens vid matbordet, efter att ha hört om en man som nästan dog av instängd gas.

Detta är bara några av de fascinerande detaljerna om hur våra förfäder hanterade det mest universella av alla mänskliga behov – att gå på toaletten.

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This