Skip to main content

Henrik VIII är mest känd för sina många äktenskap och sin hänsynslösa behandling av sina hustrur, där två av dem mötte döden genom halshuggning. Men bakom hans rykte som kvinnotjusare och maktspelare döljer sig en mer komplex man. Var Henrik verkligen bara en kvinnojagande tyrann, eller fanns det en romantiker under ytan? Hans kärleksliv var utan tvekan komplicerat, men frågan är om han verkligen trodde på kärlek.

Tro på kärleken

Det kan vara svårt att föreställa sig att Henrik en gång varit förälskad, särskilt när man tänker på hur hans första äktenskap med Katarina av Aragon slutade. Men i själva verket var han mycket förälskad i sin första fru. De träffades för första gången när Henrik var tio år gammal, och den då sextonåriga Katarina var känd för sin skönhet, med sitt honungsblonda hår och sin spanska prinsessglans. Dock var Katarina inte menad för Henrik, utan för hans äldre bror Arthur, som var tronarvinge.

Henrik hade vuxit upp med berättelserna om Kung Arthurs hov och riddarnas tapperhet och tro på ädel kärlek. När Arthur dog bara sex månader efter sitt bröllop, såg Henrik en möjlighet att uppfylla dessa ideal. Han ville gifta sig med Katarina och bad om dispens från påven för att få göra det.

Kärleken till Katarina av Aragon

När Henrik blev kung 1509 tog det inte mer än sex veckor innan han gifte sig med Katarina. Han ansåg det vara rätt och gentlemannamässigt att gifta sig med henne, eftersom hon troligen inte skulle ha fått gifta sig igen annars. I Henriks ögon var han som en riddare som räddade en prinsessa från ensamhet. Under de första åren av deras äktenskap var Henrik verkligen förtjust i sin drottning. Han visade ofta sin kärlek och sitt stöd för henne genom att bära hennes familjefärger vid torneringar och tävlingar, även när han tävlade i förklädnad.

Det är lätt att fokusera på vad som kom senare i deras äktenskap, särskilt den berömda skilsmässan som ledde till Englands brytning med den katolska kyrkan. Men det finns starka tecken på att deras förhållande en gång präglades av kärlek och ömsesidig respekt. De var gifta i nästan 24 år, längre än alla Henriks andra äktenskap tillsammans, och Katarina blev gravid sex gånger, vilket tyder på att deras äktenskap inte saknade passion.

Henriks romantiska sida

Trots sitt rykte som en kung som bytte fruar för att säkra en manlig arvinge, spelade kärlek en viktig roll i Henriks äktenskap. Han försökte alltid vinna sina framtida hustrurs hjärtan och uppvaktade dem på ett passionerat sätt. Det är känt att Henrik avskydde att skriva brev, men han gjorde ett undantag för Anne Boleyn, den kvinna han skulle komma att förälska sig djupt i. Han skrev kärleksbrev till henne och skickade henne extravaganta presenter och kärlekssymboler. Det har till och med sagts att han komponerade den berömda folkvisan Greensleeves för att vinna Annes hjärta, även om detta sannolikt är en myt.

Henrik var en man som inte bara ville ha en arvinge, utan han längtade efter en kärleksfull och trogen partner. Han försökte vinna sina fruars hjärtan genom både prakt och romantiska gester, förutom ett undantag – hans äktenskap med Anne av Kleve, som arrangerades utan att de två ens hade träffats innan bröllopet.

En romantikers misslyckande med Anne av Kleve

Äktenskapet mellan Henrik och Anne av Kleve blev ökänd som en av kungens största romantiska misslyckanden. Enligt historien föll äktenskapet på grund av Annes utseende, men det finns en annan händelse som kanske ger oss en djupare förståelse av vad som gick fel. När Anne anlände till England inför bröllopet, bestämde sig Henrik för att testa en gammal myt om kärlek – att äkta kärlek kan se igenom alla förklädnader.

Henrik, i sällskap med sina vänner, gick in i Annes rum, förklädd till en vanlig man. Han kysste henne och gav henne en kärlekssymbol från hennes framtida make. Anne, som aldrig hade träffat Henrik förut och inte kände igen honom, svarade artigt men fortsatte att ignorera honom och titta ut genom fönstret. Henrik, som förväntade sig att hon omedelbart skulle känna igen honom och bli förälskad, blev djupt besviken. Han tolkade hennes reaktion som ett dåligt omen och försökte dra sig ur äktenskapet redan innan det hade börjat.

Även om politiska skäl hindrade honom från att annullera äktenskapet omedelbart, upplöstes det efter bara sex månader. Detta misslyckande visar att även om Henrik längtade efter kärlek, var hans föreställningar om romantik ibland orealistiska och baserade på myter och ideal som inte alltid stämde överens med verkligheten.

En hopplös romantiker?

Det är lätt att avfärda Henrik VIII som en hänsynslös och kall man som bara brydde sig om makt och arv. Men hans handlingar och hans brev visar att han var en man som längtade efter kärlek och trodde på romantikens kraft, även om hans sätt att hantera relationer var komplicerat och ofta destruktivt. Hans kärleksbrev till Anne Boleyn och hans långa äktenskap med Katarina av Aragon är exempel på att han inte enbart drevs av lust och maktbegär.

Men samtidigt visar hans förhållande till kvinnor som Anne av Kleve och hans sätt att avsluta äktenskap på att hans föreställningar om kärlek ibland var naiva och färgade av myter. Henrik VIII var en man som sökte både kärlek och makt, men som ofta fann att dessa två ambitioner inte alltid kunde samexistera i den värld han levde i.

Porten till helvetet: Varför byggdes Houska slott?
Houska slott
Porten till helvetet: Varför byggdes Houska slott?Medeltiden

Porten till helvetet: Varför byggdes Houska slott?

Djupt inne i Tjeckiens skogar, nära Máchovo-sjön i centrala Böhmen, ligger en plats med en extraordinär historia. Houska slott, en gåtfull byggnad från 1200-talet, är omgiven av legender om spöken,…
Redaktionen2024-10-24 Läs mer
Kristian II – Tyrannen och Kalmarunionens Förfall
Här är en historisk skildring av Kristian II, även kallad "Tyrannen," som symboliserar hans roll under Kalmarunionens förfall. Bilden fångar både hans auktoritära närvaro och de mörka politiska konflikter som präglade hans regeringstid.
Kristian II – Tyrannen och Kalmarunionens FörfallStatsmän och ledareKungar och drottningarSveriges historia

Kristian II – Tyrannen och Kalmarunionens Förfall

Kristian II, ofta kallad Kristian Tyrann i svensk historieskrivning, var en kontroversiell kung som regerade över Danmark, Norge och Sverige under Kalmarunionens sista skälvande år. Hans regim, präglad av ambition,…
Redaktionen2024-12-13 Läs mer
Hur Alexander den Store erövrade det Persiska imperiet
Alexander den store
Hur Alexander den Store erövrade det Persiska imperietStatsmän och ledareAntikenGreklandKungar och drottningar

Hur Alexander den Store erövrade det Persiska imperiet

Alexander den Store lyckades genom en kombination av militär briljans och politisk list besegra det Persiska imperiet, en av världens första supermakter. Hans framgång markerade slutet på det akemenidiska imperiets…
Redaktionen2024-12-05 Läs mer

Pin It on Pinterest