Skip to main content

Richard Nixon, den 37e presidenten i USA, är ett namn som för evigt förknippas med skandal. Trots att han vann betydande segrar inom utrikespolitiken och inrikesaffärer, överskuggades hans arv av de många kontroverser som kantade hans politiska karriär och ledde till hans slutliga avgång 1974. Han är den enda amerikanska presidenten som avgått från sin post, och många minns honom för de felsteg som ledde till hans fall.

Här är sex av de mest kända – och mindre kända – skandalerna som präglade Richard Nixons tid som president.

1. Watergate-skandalen

Watergate är utan tvekan den mest ökända av Nixons kontroverser. Det hela började med ett inbrott i Demokratiska partiets huvudkvarter i Watergate-komplexet i Washington DC den 17 juni 1972. Inbrottstjuvarna hade kopplingar till Nixons omvalskampanj, och det framkom snart att Nixons administration var involverad. Undersökningar visade att det hade skett ansträngningar att mörklägga illegala aktiviteter och sabotera politiska motståndare – allt för att säkra Nixons återval.

När journalister som Carl Bernstein från The Washington Post började gräva djupare i saken, tillsammans med en senatskommitté, upptäcktes bevis för brottsliga handlingar på högsta regeringsnivå. Skandalen skadade allvarligt allmänhetens förtroende för regeringen och ledde till krav på att Nixon skulle ställas inför riksrätt. Watergate förblir en av de största politiska skandalerna i amerikansk historia.

2. Nixon-bandinspelningarna

En annan stor skandal som är nära kopplad till Watergate var avslöjandet om de så kallade Nixon-bandinspelningarna. Dessa var en serie ljudinspelningar som Nixon själv hade initierat. Han hade installerat ett hemligt system för att spela in samtal och telefonsamtal i Ovala rummet och andra delar av Vita huset.

När det blev känt att dessa band existerade, stod det klart att de innehöll bevis för Nixons inblandning i mörkläggningen av Watergate-skandalen. Nixon vägrade initialt att lämna ut banden och hävdade att han hade ”exekutiv privilegium”, vilket skulle skydda honom från att behöva dela med sig av innehållet.

Detta ledde till en juridisk strid som slutade med att Högsta domstolen dömde emot Nixon. Han beordrades att överlämna banden till den särskilda åklagaren som utrett skandalen. Dessa band gav obestridliga bevis på att Nixon försökt att förhindra rättvisans gång, vilket ledde till att han valde att avgå från sin post den 8 augusti 1974, istället för att riskera riksrätt.

3. Operation Menu

En mindre känd, men ändå kontroversiell, händelse under Nixons presidentskap var Operation Menu – en hemlig bombkampanj i Kambodja som genomfördes 1969. Målet var att förstöra nordvietnamesiska och Viet Cong-baser i Kambodja, som användes som tillflyktsort för fiendens styrkor under Vietnamkriget.

Problemet var att bombningarna genomfördes utan att varken den amerikanska allmänheten eller kongressen informerades. Nixon och hans administration hävdade att operationen var nödvändig för nationens säkerhet, men det faktum att bombningarna hölls hemliga skapade stor kontrovers när sanningen uppdagades 1973.

När det kom fram hur Nixon hade ignorerat lagen och kongressen, stärktes allmänhetens uppfattning om att han var en president som var villig att kringgå demokratins regler och rättsstatens principer.

4. Pentagon-rapporten

Pentagon-rapporten orsakade stor skandal under Nixons tid, även om den inte initierades av honom själv. Rapporten, som släpptes 1971, innehöll hemligstämplad information om USA

militära och politiska inblandning i Vietnam från 1945 till 1967.

När dokumenten läcktes av Daniel Ellsberg försökte Nixon-administrationen stoppa publiceringen med motiveringen att den skulle äventyra nationell säkerhet. Men administrationens metoder var extremt kontroversiella – inklusive ett inbrott i Ellsbergs psykiaters kontor för att hitta material att använda emot honom.

Denna händelse visade ännu en gång på Nixons vilja att använda tvivelaktiga metoder för att tysta motståndare och dölja obekväm information, vilket ytterligare skadade hans rykte.

5. ITT-skandalen

International Telephone and Telegraph (ITT)-skandalen var en händelse där Nixons administration misstänktes för att ha ingripit i en rättslig process mot ITT i utbyte mot ett bidrag på 400 000 dollar till den republikanska nationella kongressen.

Skandalen började 1971 när ITT försökte köpa upp flera stora företag och stämdes av justitiedepartementet för att blockera affären. Det ryktades om att Nixons administration hade pressat justitiedepartementet att förlika sig med ITT, efter att företaget hade lovat att finansiera den republikanska kongressen. Detta skapade återigen oro över inflytandet av pengar i politiken och hur det potentiellt kunde leda till korruption.

6. Nixons Kina-besök

En annan av Nixons kontroverser var hans överraskande besök i Kina 1972, särskilt eftersom han tidigare hade varit en högljudd kritiker av den kommunistiska staten. Trots detta valde Nixon att besöka Kina för att förbättra de diplomatiska relationerna, vilket chockerade många av hans tidigare anhängare.

Hans beslut att närma sig Kina sågs som en pragmatisk förändring av amerikansk utrikespolitik och ett försök att minska spänningarna under det kalla kriget. Trots att besöket resulterade i förbättrade relationer mellan de två nationerna, var det kontroversiellt bland dem som tidigare sett Nixon som en hård antikommunist.

Sammanfattningsvis var Richard Nixon en komplicerad och kontroversiell president. Även om han uppnådde vissa politiska framgångar, överskuggades hans presidentskap av de många skandaler och kontroverser som kom att definiera hans tid vid makten.

Pin It on Pinterest