Skip to main content

Bastiljdagen, firad varje år den 14 juli sedan 1880, är en av de viktigaste högtiderna i Frankrike. Dagen markerar stormningen av Bastiljen 1789, en symbolisk händelse som var avgörande för den franska revolutionen. Men varför hade stormningen av denna gamla fästning en så stor betydelse för Frankrike?

Feodalismen i Frankrike

För att förstå Bastiljdagen måste man gå tillbaka till det gamla politiska systemet i Frankrike, kallat ”ancien régime” eller feodalism. Detta system innebar att kungen gav makt åt prästerskapet och land till adeln, som i sin tur gav mark till vasaller och riddare. Bönderna, som utgjorde samhällets lägsta skikt, arbetade åt dessa vasaller och riddare i utbyte mot skydd.

Vad ledde till revolutionen?

Flera faktorer bidrog till den franska revolutionen. En växande medelklass, ökande skatter och inspiration från den amerikanska revolutionen skapade en stark vilja bland det franska folket att göra uppror mot Ludvig XVI absoluta makt och det privilegierade prästerskapet och adeln.

Bastiljens symboliska betydelse

Bastiljen, som från början var en medeltida fästning, hade vid 1700-talet blivit en statsfängelse. Den användes för att fängsla politiska fångar och symboliserade kungens förtryck. När revolutionärer stormade Bastiljen den 14 juli 1789, befriades fångarna och fästningen jämnades med marken, vilket blev en kraftfull symbol för folkets revolt mot förtrycket.

Efter Bastiljens fall

Stormningen av Bastiljen ledde till den franska revolutionen, som resulterade i att Ludvig XVI och många av hans anhängare avrättades. Revolutionen banade vägen för en ny ordning, och Napoleon Bonaparte utsåg sig senare till ”förste konsul” i den nybildade franska republiken.

Hur firar man Bastiljdagen?

Bastiljdagen är en nationell helgdag i Frankrike, och festligheterna börjar redan kvällen innan med mat, dryck och fyrverkerier. I Paris hålls Europas äldsta och största militärparad längs Champs-Elysées, och på kvällen samlas människor vid Eiffeltornet för att njuta av ett spektakulärt fyrverkeri.

Fakta om Bastiljdagen

  1. Dagen firar inte stormningen av Bastiljen: Ursprungligen firades den 14 juli 1790 för att hedra ”Fête de la Fédération”, en fest som firade den nya republiken.
  2. Firandet sprids över världen: Bastiljdagen firas även i franska kolonier, delar av USA, Belgien och till och med i Indien.
  3. Det heter inte Bastiljdagen i Frankrike: I Frankrike kallas dagen för ”Fête Nationale” eller ”Joyeux Quatorze Juillet”.
Vad var kalla kriget? En omfattande översikt av konflikten 1945-1991
Kalla kriget
Vad var kalla kriget? En omfattande översikt av konflikten 1945-1991EpokerModern tidNutid

Vad var kalla kriget? En omfattande översikt av konflikten 1945-1991

När andra världskriget slutade 1945, trodde många att freden äntligen var säkrad. Men istället för att skapa en enad värld, ledde krigets slut till en ny typ av konflikt –…
Redaktionen2024-05-15 Läs mer
Sumererna – civilisationens vagga och skriftens revolution
Sumererna
Sumererna – civilisationens vagga och skriftens revolutionUtforskande ArtiklarAntikenEpokerForntidenVetenskap

Sumererna – civilisationens vagga och skriftens revolution

Sumererna, ett av de äldsta kända civilisationerna i mänsklighetens historia, uppstod i Mesopotamien, nuvarande Irak, omkring 4500 f.Kr. Denna region kallas ofta "civilisationens vagga" på grund av de många innovationer…
Redaktionen2024-04-23 Läs mer
Persiska imperiet: Ett av världens första supermakter (550 f.Kr. – 330 f.Kr.)
Persiska imperiet
Persiska imperiet: Ett av världens första supermakter (550 f.Kr. – 330 f.Kr.)Antika mellanösternPersiska imperiet

Persiska imperiet: Ett av världens första supermakter (550 f.Kr. – 330 f.Kr.)

Det persiska imperiet, även känt som det achmenidiska imperiet, var en av antikens mest framstående supermakter. Grundat av Kyros den Store omkring 550 f.Kr. utvecklades det till ett av de…
Redaktionen2024-11-21 Läs mer

Pin It on Pinterest