Skip to main content

Karl XII, Sveriges krigarkung, dog den 30 november 1718 under belägringen av Fredrikstens fästning i Norge. Hans död är en av de mest omdiskuterade och mystiska händelserna i svensk historia, vilket har gett upphov till en mängd olika teorier och spekulationer. För att förstå de olika aspekterna kring hans död är det viktigt att gå igenom både historiska dokument och moderna undersökningar som har gjorts.

Belägringen av Fredrikstens fästning

Karl XII var en kung känd för sin krigföring och sin envishet. Efter att ha återvänt från exilen i Turkiet försökte han återställa Sveriges storhet genom att invadera Norge. Under belägringen av Fredrikstens fästning stod kungen personligen på frontlinjen, vilket visade hans otroliga mod men också exponerade honom för stor fara. Denna risk skulle visa sig vara fatal.

De olika teorierna om Karl XIIs död

Det finns huvudsakligen två teorier om hur Karl XII dog: den så kallade ”kulknappsteorin” och den mer vedertagna teorin att han dödades av fiendens eld från det norska fortet Overberget.

Kulknappsteorin

Kulknappsteorin är en av de mest sensationella teorierna och innebär att Karl XII skulle ha dödats av en svensk soldat med en särskilt modifierad kula, en så kallad kulknapp. Enligt denna teori skulle kulan ha skjutits från en musköt och träffat kungen i huvudet. Denna teori har dock kritiserats och avfärdats av flera historiker.

Professor Nils Ahnlund avfärdade redan 1941 kulknappsteorin som ”fria fantasier” utan någon grund i svensk rikshistoria. Peter Englund, en framstående svensk historiker, har också diskuterat teorins osannolikhet i sin essä ”Om Karl XIIdöd och andra mord” och påpekat att det inte finns några trovärdiga bevis som stöder den.

Den vedertagna teorin: Fiendens eld

Den mest accepterade teorin är att Karl XII dödades av en kula från det norska fortet Overberget. Denna teori stöds av ballistikexperten Gunnar Grenander, som baserat sina slutsatser på den tidigare forskningen av Hultqvist. De fann att kulans hastighet vid träffögonblicket var omkring 150 meter per sekund, vilket är betydligt långsammare än vad en musköt skulle åstadkomma. Detta innebär att kulan måste ha kommit från en kanon och inte en musköt.

Enligt Grenander var det troligen ett druvhagel, en laddning med flera små kulor av samma kaliber som muskötkulor, som sköts från en mindre kanon. Detta förklarar också varför utgångshålet på Karl XIIhuvud var mindre än ingångshålet, eftersom projektilen hade tillräcklig kraft att precis penetrera skallen.

Ögonvittnesbeskrivningar och historiska dokument

Flera samtida ögonvittnen stödjer teorin att kungen dödades av fiendens eld. De berättar att det sköts intensivt från Overberget och att druvhagel regnade ner över löpgraven där Karl XII befann sig. Ett av vittnena beskriver hur kungen hölls uppe för att kunna se bättre och hur han sjönk ner efter att ha träffats av en kula.

Ögonvittnesberättelserna nämner också hur kungen var ”vid gott lynne” och diskuterade ”allehanda saker” med sina män strax innan han blev skjuten. Vid fjärde kanonskottet från Overberget hörde ett vittne ett starkt slag mot kungens huvud, varefter Karl XII genast sjönk ner och dog.

Varför lever mordteorin kvar?

Trots starka bevis för att Karl XII dödades av fiendens eld, fortsätter kulknappsteorin att fascinera. En anledning kan vara den sensationella karaktären hos teorin om ett kungamord, som lockar både historiker och allmänheten. Peter Englund påpekar att liknande teorier ofta överlever trots motbevis, eftersom de är så fantasieggande och dramatiska.

Dessutom finns kulan som sägs ha dödat Karl XII utställd på Varbergs museum, vilket bidrar till att hålla teorin levande. Fyndet av kulan är en svensk variant av Piltdownmannen, en berömd arkeologisk bluff, där ett objekt tillskrivs en större betydelse än vad det förtjänar.

DNA-analys och moderna undersökningar

I modern tid har DNA-analys använts för att undersöka kulan som påstås ha dödat Karl XII. Om DNA-analysen skulle visa sig positiv, skulle det bevisa att kungen varit i kontakt med kulan. Detta skulle dock inte bevisa att kulan passerade genom hans skalle. Det är också möjligt att kulknappen av någon anledning ingick i druvhagelladdningen från Overberget, vilket skulle kombinera de två teorierna.

Slutsats: Ingen mordkomplott

Sammanfattningsvis pekar de starkaste bevisen mot att Karl XII dog av en kanonkula från det norska fortet Overberget. Trots de spännande spekulationerna om ett kungamord är det mest sannolikt att kungen föll offer för fiendens eld under den dramatiska belägringen av Fredrikstens fästning. Denna lösning, även om den inte är lika dramatisk som mordteorin, förblir den mest trovärdiga och historiskt understödda förklaringen till Karl XIIs död.

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Share This