Skip to main content

James Clavells roman Shogun har inspirerat både en kultförklarad TV-serie från 1980 och en ny serie som släpptes 2024. Men vad är den verkliga historien bakom detta episka drama?

Historien bakom Shogun

Shogun utspelar sig år 1600, när Japan precis har genomlevt nära 150 år av inbördeskrig. Landets feodala herrar, så kallade daimyo, hade länge kämpat om makten. Under dessa år kom krigsherren Oda Nobunaga närmast att ena landet, men han mördades av en av sina egna män innan han kunde uppnå sitt mål.

Denna mördare dödades i sin tur av Toyotomi Hideyoshi, en man av enklare bakgrund som steg i rang och blev Taiko, en form av kejsarlig härskare, år 1590. Hideyoshi dog åtta år senare och lämnade efter sig en ung son. För att säkra makten tills sonen var gammal nog att regera upprättade Hideyoshi ett råd av fem förmyndare.

Europa möter Japan

Under denna period hade portugiserna etablerat sig i Japan som den enda europeiska makt som fått en fot in i landet. Deras mål var att konvertera Japans ledande klass till katolicismen för att på sikt öka sitt inflytande. In i denna geopolitiska krutdurk anlände en engelsk sjöfarare ombord på ett holländskt skepp. Många i hans besättning dog under resan, och de överlevande avrättades på hemska sätt – till exempel genom att kokas levande.

Det är här Clavells berättelse tar sin början, och hittills följer den historien relativt troget.

Verkliga personer – fiktiva namn

Alla nämnda personer existerade i verkligheten, men i sin roman valde Clavell att ändra namnen för att kunna ta sig friheter i berättelsen. Exempelvis kallas den avlidne Taiko för Nakamura i berättelsen, istället för Toyotomi. Den verklige Tokugawa Ieyasu, som senare skulle bli Japans shogun, får namnet Lord Toranaga, medan hans fiende Ishida Mitsunari blir Lord Ishido.

Även den engelske sjöfararen som hamnar på en japansk strand fanns på riktigt. I serien heter han John Blackthorne, men hans verkliga namn var William Adams. Adams blev faktiskt den första engelsmannen att sätta sin fot på japansk mark och hade även stridit mot den spanska armadan innan han begav sig till Fjärran Östern.

Förstärkningar och anakronismer

Som i de flesta TV-produktioner har händelser överdrivits eller till och med fabricerats helt. Säkert är dock att Adams väckte Tokugawa Ieyasus intresse, som såg möjligheter i att ha en europeisk navigatör vid sin sida. Enligt de brev Adams skickade hem, drog han fördel av Ieyasus förtroende, fick hjälp att bygga upp sin ställning i Japan och blev tilldelad ett landområde. Dock är hans roll i själva kriget och dess efterspel betydligt överdriven i både boken och TV-serien.

Mariko, en av karaktärerna i berättelsen, är baserad på Lady Hosokawa Gracia, som var dotter till mördaren av Oda Nobunaga och en hängiven katolik. I verkligheten dog dock Gracia innan Adams ens anlände till Japan, så deras sammansvetsade relation i serien är helt fiktiv.

Mer historia än fantasi

Intrigerna mellan Japans stridande regenter är till stor del författarens påhitt, men det är sant att Tokugawa Ieyasu övervann motståndet och segrade i det berömda slaget vid Sekigahara, som ägde rum sex månader efter Adams ankomst år 1600. Detta avgörande slag, där över 36 000 soldater miste livet eller skadades på en enda dag, ledde till att Ieyasu utropade sig till shogun av Japan. Hans tid vid makten innebar en period av fred som skulle vara i över 250 år.

Även om serien inte når upp till den historiska noggrannheten hos exempelvis Hilary Mantels skildring av Henrik VIIItid i Wolf Hall, är den betydligt mer autentisk än exempelvis Game of Thrones, som löst bygger på Rosornas krig i medeltida England.

För den historieintresserade är Shogun alltså både en actionfylld berättelse och en glimt in i en tid som formade Japans framtid, även om den inte är helt historiskt korrekt.

Pin It on Pinterest