Skip to main content

Firad mellan den 31 oktober och 1 november är Samhain en hednisk skördefestival där de dödas andar sägs vandra bland de levande – och den har inspirerat många av de Halloween-traditioner vi känner till idag.

Vad är Samhain?

Samhain, som betyder ”sommarens slut”, är en keltisk högtid som markerar slutet på skördesäsongen och början på det keltiska nyåret den 1 november. Högtiden, som firades av forntida kelter i Irland, Wales och Skottland för över 2 000 år sedan, var en glädjefylld tid då man trodde att slöjan mellan de levande och de döda var som tunnast.

Firandet varade i tre dagar och tre nätter och innehöll stora bål, banketter med mycket mat och alkohol samt kontakt med den andliga världen.

Även idag firas Samhain av hedningar runt om i världen i glada sociala sammankomster. Högtiden inspirerade också många av de Halloween-traditioner som finns idag, inklusive att gå från dörr till dörr för godsaker och att karva Jack-o-Lanterns.

Samhains forntida ursprung

Experter vet inte exakt var och när Samhain uppstod, men det finns bevis för att forntida kelter i Irland firade den för över 2 000 år sedan. Vissa neolitiska gravar i Irland är anpassade till himlafenomen som sammanfaller med Samhain, vilket antyder att dess rötter kan vara så gamla som 4000–2500 f.Kr.

Kelterna delade in året i två halvor: ljus och mörker. Samhain markerade slutet på sommaren och början på årets kallare, mörkare hälft, som kelterna kopplade till döden. Festivalen ansågs vara en tid då slöjan mellan de levande och andevärlden lyftes, vilket tillät älvor och de dödas andar att vandra bland de levande. Samhain markerade också slutet på skörden.

Som en av fyra stora keltiska högtider (Samhain, Imbolc, Beltane och Lughnasadh) var Samhain mycket betydelsefull för de forntida kelterna. För att hedra skördens slut lät familjer sina eldar brinna ut medan de samlade in den sista skörden. Därefter samlades de i tre dagar och tre nätter för att fira.

Enligt vissa berättelser om festivalen möttes samhället för att tända en stor solhjul i en ceremoni ledd av druidpräster. Deltagarna offrade djur i elden och bad innan de tände sina facklor med elden från bålet och återvände hem för att tända sina eldstäder.

Kelterna höll också stora fester, hade kontakt med de döda, lämnade offergåvor till sina förfäder och klädde sig i skrämmande kostymer för att jaga bort onda andar.

Samhain i irländska folkberättelser

Under medeltiden började kristna munkar skriva ner irländsk historia och folklore, vilket resulterade i några av de tidigaste skriftliga berättelserna om Samhain.

Samhain i irländska folkberättelser – Under den mystiska högtiden Samhain tros slöjan mellan den mänskliga och andevärlden vara som tunnast. I den irländska mytologin kan magiska varelser, som Túatha Dé Danann och sídh (älvor), ta sig in i människornas värld under festivalen, där druider utför urgamla ritualer och keltiska krigare samlas kring stora eldar.
Samhain i irländska folkberättelser – Under den mystiska högtiden Samhain tros slöjan mellan den mänskliga och andevärlden vara som tunnast. I den irländska mytologin kan magiska varelser, som Túatha Dé Danann och sídh (älvor), ta sig in i människornas värld under festivalen, där druider utför urgamla ritualer och keltiska krigare samlas kring stora eldar.

I en forntida irländsk berättelse i Ulster-cykeln, ”Tochmarc Emire”, går hjälten Cú Chulainn på en jakt för att gifta sig med kvinnan i sina drömmar. I berättelsen nämns Samhain som den första av fyra säsongsfestivaler.

I irländsk mytologi kunde magiska varelser som Túatha Dé Danann och sídh (älvor) ta sig in i den fysiska världen under Samhain. Enligt en legend kom en ond eldandande gudom vid namn Aillen till människornas värld under festligheterna varje år för att bränna ner ceremonibyggnader – tills den irländska folkhjälten Fionn mac Cumhaill dödade honom och återställde freden vid Samhain.

Hur firas Samhain idag?

Under århundraden firades Samhain i Irland, Wales och Skottland med mat, eldar, kostymer och gemenskap med de döda. Samhain-traditionerna utvecklades över tid och smälte samman med kristna traditioner och blev så småningom Halloween.

Kelterna brukade lämna ut mat till andarna under Samhain som en goodwillgest. De klädde sig ibland som djur och monster för att lura andar som annars kunde skada dem. Det sägs att dessa Samhain-ritualer inspirerade den moderna Halloween-traditionen att gå från dörr till dörr för godis, och även traditionen att karva Jack-o-Lanterns har sitt ursprung i Samhain.

Idag firas Samhain över hela världen. Firandet kan vara ett tillfälle att hålla minnesmiddagar och hedra förfäder, eller så kan man delta i stora fester med eldar, dans och andra Samhain-ritualer som liknar de sätt som forntida kelter firade för tusentals år sedan.

Nio mindre kända fakta om slaget vid Agincourt
Slaget vid Agincourt är känt som historien om en överraskande engelsk seger mot en numerärt överlägsen fransk armé.
Nio mindre kända fakta om slaget vid AgincourtStorbritannienKrigUtforskande Artiklar

Nio mindre kända fakta om slaget vid Agincourt

Slaget vid Agincourt är känt som historien om en överraskande engelsk seger mot en numerärt överlägsen fransk armé. Men bakom denna berömda konflikt finns flera mindre kända faktorer som spelade…
Redaktionen2024-11-08 Läs mer
Reformationen i Sverige: Övergången till Protestantism och Dess Betydelse för Vasatiden
Reformationen i Sverige under Vasatiden, med fokus på Gustav Vasas roll och den estetiska stilen från 1500-talets nordiska konst.
Reformationen i Sverige: Övergången till Protestantism och Dess Betydelse för VasatidenSveriges historia

Reformationen i Sverige: Övergången till Protestantism och Dess Betydelse för Vasatiden

Reformationen i Sverige var en av de mest omvälvande händelserna i landets historia. Övergången från katolicism till protestantism, som initierades av Gustav Vasa på 1520-talet, förändrade inte bara kyrkans ställning…
Redaktionen2024-12-14 Läs mer
Flykten till Dalarna – Gustav Vasas väg till uppror
Gustav Vasas flykt till Dalarna
Flykten till Dalarna – Gustav Vasas väg till upprorKungar och drottningarUtforskande Artiklar

Flykten till Dalarna – Gustav Vasas väg till uppror

Legenden om hur Gustav Vasa flydde undan Kristian II för att söka stöd i Dalarna är en av de mest dramatiska och mytomspunna berättelserna i svensk historia. Den skildrar en…
Redaktionen2025-02-05 Läs mer

Pin It on Pinterest