Skip to main content

Ragnvald från Ed är en av de mer spännande men samtidigt gåtfulla gestalterna från vikingatid och tidig medeltid i Sverige. Trots att vi bara känner honom genom en enda runinskrift, berättar denna sten överraskande mycket om hans liv: han var en krigare med vidsträckta resor, en person med koppling till både hednisk tradition och ny kristen tro, samt en kärleksfull son som ville hedra sin mors minne. Här får du en introduktion till Ragnvald från Ed, mannen som ”var i Grekland och ledare för här” och som lät rista en runsten till minne av sin mor Fastvi i början av 1000-talet.

Runstenen vid Ed

Runstenen som ger oss all kunskap vi har om Ragnvald står i Ed, nära Stockholm (ibland anges Uppland som landskapstillhörighet, beroende på administrativa gränsdragningar). På stenen lyder inskriften:

”Ragnvald lät hugga runorna till minne av Fastvi, sin mor, Onäms dotter. Hon dog i Ed. Gud hjälpe hennes själ. Ragnvald lät hugga runorna, som var i Grekland och ledare för här.”

Trots sin kortfattade karaktär rymmer texten flera viktiga pusselbitar:

  1. Ett barn som hedrar sin mor: Ragnvald beställde runristningen för att hedra sin mor Fastvi och nämner explicit hennes död i Ed.
  2. Kristna böner: Formuleringen ”Gud hjälpe hennes själ” visar att Ragnvald med stor sannolikhet själv bekände sig till den kristna tron, åtminstone vid den tidpunkt då stenen restes.
  3. En koppling till ”Grekland”: Under vikingatidens slutskede avsåg man med ”Grekland” ofta hela det bysantinska riket med centrum i Konstantinopel (dagens Istanbul).
  4. ”Ledare för här”: Att Ragnvald var en krigare på ledande position är tydligt. Det antyder att han inte bara färdats dit som enkel handelsresande, utan varit delaktig i organiserad militärtjänst.

Runstenen i Ed är alltså inte bara ett minnesmonument över en avliden mor, utan ett vittnesmål om hur människor under 1000-talet i Sverige kunde ha kosmopolitiska karriärer som sträckte sig över hela Europa och in i Främre Orienten.

Konsten att rista runor

Runstenarnas syfte

Runstenar var vid den här tiden inte enbart minnesmärken över döda; de fungerade även som statussymboler och familjekrönikor, samt som markörer av äganderätt eller maktanspråk. Runstenar restes ofta vid vägar eller farleder för att synas av förbipasserande. Ett vanligt motiv var att hedra döda släktingar – i övergången mellan hedendom och kristendom blev det också allt vanligare att nämna Gud eller be om förbön.

Ragnvalds signal

Genom att låta rista sin mors minne på en runsten som dessutom nämner hans egna bedrifter, positionerar sig Ragnvald i den samtida kulturen. En runsten var inte bara ett privat monument utan ett offentligt ställningstagande. Att han låter hugga in att han ”var i Grekland och ledare för här” är sannolikt ett sätt att framhäva både sin resa och sin militära rang. Kanske var det till lika stor del ett sätt att knyta sitt eget rykte till moderns minne som att hedra henne.

Till ”Grekland” och varjagernas liv

När Ragnvald från Ed säger att han var i ”Grekland” menar han sannolikt inte det geografiska Grekland i modern mening, utan det vidsträckta bysantinska riket (Östromerska riket), vars huvudstad Konstantinopel (av vikingarna kallad ”Miklagard”) var en av dåtidens största och rikaste städer i världen.

Vikingar och nordbor färdades i stor omfattning österut via floderna som korsar dagens Ryssland, Ukraina och Vitryssland. De bedrev handel och plundring, men lika ofta tog de värvning i den varjagiska livvakten, en särskild elitstyrka som skyddade den bysantinske kejsaren och hans familj. Att kejsaren litade på dessa vikingar berodde dels på deras rykte som hårdföra krigare, dels på att de ofta ansågs mer lojala mot kejsaren än inhemska generaler som kunde ha egna politiska ambitioner.

De nordiska krigarna inom den bysantinska livvakten – varjagerna – utförde allt från hemliga räder och fältslag till ceremoniella uppdrag i kejsarens närhet. Att bli ”ledare för här” antyder att Ragnvald nått en beundransvärd ställning i denna prestigefyllda militärkår.

Man kan tänka sig att han stred på olika fronter i den bysantinska kejsarens tjänst, exempelvis i Mindre Asien (nuvarande Turkiet) eller kring medelhavsområdet. De fick ofta betalt i guld, silver och värdefulla föremål, vilket gjorde dem förmögna när de återvände hem. Förmodligen bidrog just detta till att Ragnvald kunde bekosta en storslagen runsten åt sin mor.

Ragnvald och kristendomen

Övergången mellan hedendom och kristendom i Skandinavien under 1000-talet skedde inte över en natt, utan genom årtionden av missionsverksamhet, politiska påtryckningar och kulturella förändringar. Många högt uppsatta personer – hövdingar, krigare och jarlar – blev kristna när de reste i Europa, särskilt i Bysans där kristendomen var statsreligion.

Ragnvalds bön i runinskriften – ”Gud hjälpe hennes själ” – vittnar om att han sannolikt själv var kristen. Möjligen var inte hans mor Fastvi det, eller också vill han bara betona att hon behövde förbön nu när hon gått bort. I varje fall är det ett tydligt tecken på hur kristna uttryck letat sig in i runstensskicket i det tidiga 1000-talets Sverige.

Det är inte ovanligt att hitta runstenar från den här perioden som väver samman hedniska och kristna inslag. Ibland har de kristna kors, men också fornordiska ornament, och inskrifterna kan samtidigt tala om hedniska traditioner. Familjen kan helt enkelt ha innehållit medlemmar med olika grad av kristen övertygelse. Kanske var Fastvi mer rotad i de gamla traditionerna medan Ragnvald själv, efter att ha upplevt Europas kristna centrum i Bysans, tagit över den nya tron.

Vem var Fastvi?

Mamman som fick en egen runsten

Fastvi är, likt Ragnvald, tämligen anonym för eftervärlden. Hennes namn antyder en nordisk bakgrund, och hon ska ha varit dotter till en person vid namn Onäm (vilket i sig låter lite mystiskt och kan tolkas på olika sätt). Inskriften uppger att hon dog i Ed, vilket förklarar varför runstenen finns just där. Det är också möjligt att hon bodde i området och att Ragnvald återvände hem vid något tillfälle för att vårda henne eller begrava henne.

Kvinnors ställning i runinskrifter

Kvinnors namn på runstenar är inte ovanligt. Många av de bevarade stenarna är just resta till minne av mödrar eller andra kvinnliga släktingar. Detta visar att kvinnorna i vikingatidens och medeltidens Skandinavien kunde åtnjuta respekt och ställning i sina familjer, trots att det övergripande samhället var patriarkalt. Ragnvalds initiativ att resa en minnessten understryker den känslomässiga anknytningen och viljan att offentligt hylla moderns minne.

Resvägarna: Från Sverige till Miklagard

Att en svensk man från Uppland kunde ta sig hela vägen till Konstantinopel under början av 1000-talet var ingen exceptionell bedrift. Nordbor från dagens Sverige, Norge och Danmark följde floder som Dnepr och Volga för att nå Svarta havet eller Kaspiska havet. På vägen byggdes handelstationer (t.ex. i Novgorod eller Kiev), och kontakter knöts med slaviska och turkiska folk. Det var en farofylld resa, men lockade många med utsikterna om rikedom och ära.

Förutom att Ragnvald och andra varjager mötte en annan form av kristen tro – den grekisk-ortodoxa varianten – stötte de på en överdådig hovkultur, arkitektur och ceremoniell prakt som Skandinavien inte kunde mäta sig med. För många var detta en omtumlande upplevelse, och återvände de hem, bar de med sig nya impulser och berättelser. Precis som Ragnvald kan de ha återvänt med nya religiösa föreställningar, nya språkförmågor och riklig betalning i ädelmetaller.

Runstenarnas betydelse för historieskrivningen

Ragnvald från Ed är inte ensam om att omnämna utlandsäventyr på en runsten. Flera runinskrifter i Sverige berättar om färder till Gårdarike (det fornnordiska namnet på områden i Ryssland), England, Danmark eller Grekland (Bysans). Dessa stenar ger ovärderliga bevis för vikingarnas breda kontaktnät och militära engagemang långt utanför Norden.

Det är just de kortfattade men innehållsrika texterna som gör runstenarna så centrala för historisk forskning om vikingarnas spridning, handel, religion och sociala strukturer. Utan dem hade vi inte haft kännedom om personer som Ragnvald, och ej heller kunnat förstå i vilken utsträckning svenska vikingar deltog i den bysantinska livvakten.

Är Ragnvald en av de stora varjagerna?

Att vara ”ledare för här” i Bysans antyder en befälsposition. Även om runstenen inte nämner en specifik titel, räcker detta för att ana att Ragnvald inte var en simpel legosoldat. Kanske hade han avancerat till någon form av kapten eller motsvarande. Det är också troligt att han tillbringat flera år i kejsarens tjänst för att uppnå en sådan rang.

I bysantinska källor finns skildringar av nordbor med ledarroller, såsom Harald Hårdråde (den senare norske kungen Harald Hårfager den yngre) som innan han blev kung i Norge hade en militär karriär i Konstantinopel. Även om vi inte har samma detaljer om Ragnvald från Ed, är det inte orimligt att jämföra deras livsbanor. Varjagerna hade rykte om sig att vara lojala, hårdföra och skickliga i strid, vilket ofta belönades med upphöjda positioner och riklig lön.

Ragnvald och den nya tidens Sverige

Under 1000-talet befann sig Sverige i en process av politisk och religiös omvandling. Småkungadömen och hövdingadömen knöts alltmer samman, och den kristna kyrkan vann mark. Runstenarna, som tidigare restes för att hedra förfäder i en hedniskt förankrad tradition, fick nya inslag av kristna symboler och böner. Ragnvald från Ed står precis i skarven mellan de gamla och nya världarna.

Vi vet inte hur länge Ragnvald levde eller vad som hände med hans eventuella ättlingar. Hans enda spår är just runstenen och de få ord som där skildrar hans liv och hans mors bortgång. Men man kan ana att en man med sådan erfarenhet, prestige och förmögenhet sannolikt hade lätt att bygga nätverk och gifta in sig i andra resursstarka familjer. I den mån det är möjligt kan framtida forskning, exempelvis DNA-studier eller nya fynd av runstenar, ge fler ledtrådar till hans släktband.

Varför minns vi Ragnvald än idag?

Ragnvald från Ed visar hur en enskild persons livshistoria kan rymma hela vikingatidens bredd: lokala rötter i den uppländska landsbygden, internationella resor i bysantinsk tjänst, och en kristen trosuppfattning som långsamt slog rot i det forna hednalandet. Just kombinationen av global räckvidd och lokal familjekärlek gör honom till en utmärkt symbol för vikingarnas sammanlänkade värld.

Utan den runsten han lät rista till minne av sin mor hade Ragnvald varit helt okänd. Det påminner oss om hur betydelsefullt runskrift och arkeologiska kvarlevor är för vår förståelse av vikingatiden. I en tid utan omfattande skriftliga krönikor från lokalbefolkningen själva får vi vara tacksamma för de snidade tecken som överlevt århundradena.

Avslutning: Ragnvald och runstenens eko i nutiden

Ragnvald från Ed kanske inte är lika känd som de stora kungarna eller jarlarna från vikingatiden, men hans runsten står kvar som ett bevis på hur långt en svensk viking kunde resa och vilka världar han kunde möta. Från bysantinskt hovliv i Konstantinopel tillbaka till en lugn vrå i Uppland, och från hedniska traditioner till kristna böner på en runsten: Ragnvald är en påminnelse om en dynamisk epok där idéer, religioner och människor flödade fram och tillbaka mellan Norden och det vida Europa.

Hans historia är kortfattad men ändå full av mänsklig värme. Stenen är trots allt rest ”till minne av Fastvi, hans mor”. Genom de få raderna av runor öppnar vi en dörr till en värld där familjeband, tro och strävan efter ära och rikedom var tätt sammanflätade. På så sätt lever både Ragnvald och hans mor vidare i historien – inhuggna i runor för eftervärlden att begrunda.

Referenser

  1. Jansson, Sven B. F. Upplands runinskrifter: Delar av Sveriges runinskrifter. Uppsala: Almqvist & Wiksell, 1950–1965.
    (Samlar och kommenterar de flesta kända runinskrifter i Uppland, med diskussion om stenar som den vid Ed.)
  2. Brate, Erik. Sveriges runinskrifter i sammandrag. Stockholm: Kungl. Vitterhets, historie och antikvitets akademien, 1925.
    (Ger översiktsinformation om runskrifter, inklusive kontexten kring bysantinska resor.)
  3. Blöndal, Sigfús & Benedikz, Benedikt S. The Varangians of Byzantium. Cambridge University Press, 2007.
    (Behandlar utförligt de nordiska krigarnas roll i Bysans, vilket ger bakgrund till Ragnvalds titel ”ledare för här”.)
  4. Nilsson, Bertil. Mission och makt: Svensk kyrkohistoria. Verbum, 1992.
    (Diskuterar kristnandet av Sverige, vilket är relevant för att förstå runstenars utformning och innehåll under 1000-talet.)
  5. Sawyer, Peter (red.). The Oxford Illustrated History of the Vikings. Oxford University Press, 2001.
    (Översiktsverk som beskriver vikingarnas expansion, kontakt med Bysans och det kulturmöte som skedde där.)
  6. Harrison, Dick & Svensson, Katarina. Vikingaliv. Natur & Kultur, 2009.
    (En populärvetenskaplig framställning om vikingarnas vardag, tro och resor, med avsnitt om runor och utlandsexpeditioner.)
Adele
Adele
AdeleBiografier

Adele

Grammy-belönade sångerskan Adele är känd för sin själsfulla röst och hits som "Rolling in the Deep", "Someone Like You" och "Hello." Vem är Adele? Den brittiska sångerskan och låtskrivaren Adele…
Redaktionen2024-06-05 Läs mer
”Hedniska” eller ”kristna” runstenar – vem bestämmer?
Runsten
”Hedniska” eller ”kristna” runstenar – vem bestämmer?VikingatidenKultur

”Hedniska” eller ”kristna” runstenar – vem bestämmer?

När man pratar om runstenar blir diskussionen snabbt känslig. Det handlar nämligen om identitet. Vem var människan bakom runorna? Vilken tro hade hon eller han? Var det den gamla hedniska…
Redaktionen2025-03-15 Läs mer
Slaget vid Verdun: Första världskrigets mest ikoniska slag
Slaget vid Verdun
Slaget vid Verdun: Första världskrigets mest ikoniska slagFörsta världskrigetKrig

Slaget vid Verdun: Första världskrigets mest ikoniska slag

Slaget vid Verdun är utan tvekan en av de mest symboliska och grymma striderna under Första världskriget. Detta episka slag, som utkämpades mellan Tyskland och Frankrike från den 21 februari…
Redaktionen2025-01-25 Läs mer

Lämna en kommentar

Pin It on Pinterest