Skip to main content

Under årets sista månader är det nästan omöjligt att undkomma de välbekanta tonerna av klassiska julsånger. Dessa melodier, en mix av religiösa och sekulära inslag, spelas på radion, i butiker och i julfilmer. Men har du någonsin funderat över var dessa sånger kommer ifrån och hur de blev en så självklar del av julfirandet? Här följer berättelserna bakom sex tidlösa julsånger som spelas om och om igen varje december.

1. Stilla natt (Silent Night)

”Stilla natt,” ursprungligen Stille Nacht, komponerades 1818 av Franz Gruber med text baserad på en dikt av Joseph Mohr. Historien berättar att Mohr samma julafton bad Gruber att skapa musik till dikten för kvällens midnattsmässa, då kyrkans orgel hade skadats av en översvämning. Sången framfördes första gången med enkel ackompanjemang av en gitarr.

Denna sång fick också en speciell roll under den berömda julfreden 1914 under Första världskriget. Enligt soldaternas brev från denna händelse sjöng tyska och allierade trupper Stille Nacht över skyttegravarna, vilket skapade en stund av mänsklighet mitt i kriget.

2. Bjällerklang (Jingle Bells)

Den numera klassiska julsången ”Bjällerklang,” ursprungligen kallad One Horse Open Sleigh, skrevs faktiskt inte som en julsång. Kompositören James Lord Pierpont skrev sången 1857 för en tacksägelsegudstjänst, men dess glada melodi gjorde att den snart kopplades till julfirandet.

Pierpont, som var farbror till finansmannen J.P. Morgan, skrev både text och musik. Intressant nog är hans andra kompositioner, bland annat några konfederationssånger under amerikanska inbördeskriget, nästan helt bortglömda.

3. O Helga Natt (O Holy Night)

”O Helga Natt” har sitt ursprung i den franska dikten Minuit, Chrétiens av Placide Cappeau från 1843. Den tonsattes senare, och i mitten av 1800-talet översatte Unitarianprästen och abolitionisten John Sullivan Dwight sången till engelska. Dwights version innehöll den kraftfulla textraden: ”Chains shall he break, for the slave is our brother,” som blev en symbol för hopp och rättvisa i Nordstaterna under inbördeskriget.

Sången gjorde historia den 24 december 1906, då den var en av de första låtarna som spelades i en radioutsändning. Idag är den en universell hymn som representerar hopp och medkänsla för människor världen över.

4. Dagen är kommen (O Come All Ye Faithful)

Denna hymn, ursprungligen känd som Adeste Fideles, skrevs på latin av den engelske musikern John Francis Wade mellan 1740 och 1743. Sången spelade också en roll i julfreden 1914, då engelska soldater började sjunga ”Dagen är kommen” på engelska, och de tyska trupperna stämde in på latin.

Den enkla och uppmanande texten har gjort den till en av de mest älskade religiösa julsångerna och en symbol för enhet och glädje.

5. Rudolf med röda mulen (Rudolph the Red-Nosed Reindeer)

Historien om Rudolf började 1939 som en reklamidé från varuhuset Montgomery Ward, som delade ut små häften med berättelsen om den lilla renen med lysande röd mule. Författaren Robert L. May inspirerades av sin egen barndom, då han kände sig som en utstött på grund av sin litenhet och blyghet.

Tio år senare fick May rättigheterna till berättelsen och samarbetade med sin svåger för att förvandla sagan till en sång. När den framfördes av den populära cowboyartisten Gene Autry 1949 blev Rudolph the Red-Nosed Reindeer en stor hit. Den klassiska stop-motion-filmen om Rudolf hade premiär 1964 och är fortfarande en favorit under julen.

6. White Christmas

Den legendariska låtskrivaren Irving Berlin skrev White Christmas någon gång mellan 1937 och 1939. Den framfördes först av Bing Crosby i filmen Holiday Inn från 1942. Dock gjorde sången sin debut redan den 25 december 1941, när Crosby sjöng den på radio, bara veckor efter attacken på Pearl Harbor.

Under andra världskriget blev White Christmas den mest önskade sången när Crosby uppträdde för amerikanska trupper utomlands. Dess nostalgiska och lugnande toner gjorde den till en symbol för hem och hopp i en osäker tid.

Ett arv som lever vidare

Dessa julsånger, vare sig de har religiöst eller sekulärt ursprung, har inte bara överlevt tidens gång, utan de har också förenat människor över generationer och kulturer. De berättelser och känslor de förmedlar – från hopp och glädje till fred och medmänsklighet – gör dem till en oumbärlig del av julens magi.

Varför fredagen den 13 blev den olyckligaste dagen för tempelriddarna
Varför fredagen den 13 blev den olyckligaste dagen för tempelriddarna
Varför fredagen den 13 blev den olyckligaste dagen för tempelriddarnaMysterier

Varför fredagen den 13 blev den olyckligaste dagen för tempelriddarna

Fredagen den 13oktober 1307 blev en ödesdiger dag som för alltid är förknippad med tempelriddarnas fall i Frankrike. Denna dag har blivit ökänd och vissa tror till och med att…
Redaktionen2024-10-24 Läs mer
Forntida civilisationer: en resa genom historien
Forntida civilisationer
Forntida civilisationer: en resa genom historienForntidenEpoker

Forntida civilisationer: en resa genom historien

Föreställ dig en tid då mäktiga floder formade landskapet, när monumentala strukturer reste sig mot himlen och när människan tog sina första steg mot organiserade samhällen. Forntida civilisationer är en…
Redaktionen2024-05-31 Läs mer
Skånska Kriget: en historisk vändpunkt för Skåne
Skånska kriget
Skånska Kriget: en historisk vändpunkt för SkåneSveriges historiaKrigSvenska krigUtforskande Artiklar

Skånska Kriget: en historisk vändpunkt för Skåne

Skånska kriget, som ägde rum mellan 1675 och 1679, var en avgörande konflikt mellan Sverige och Danmark-Norge. Det utspelade sig under en period av intensiva militära och politiska förändringar i…
Redaktionen2024-08-04 Läs mer

Lämna en kommentar

Pin It on Pinterest