Skip to main content

För både historieintresserade och dem som fascineras av ockultism finns det vissa antika föremål som fortsätter att förbrylla och fascinera. Bland dessa är den heliga Graal, Turinlinnet – och den heliga lansen. Också känd som ”Ödets spjut”, anses detta vara det vapen som genomborrade Jesu sida när han hängde på korset.

För vissa är lansen bara en medeltida relik, hälften så gammal som den påstås vara. För andra är spjutet en artefakt med enorm ockult kraft. Här följer åtta fascinerande fakta om ett av världens mest berömda vapen.

1. Spjutet som dödade Jesus

I Johannesevangeliet i Bibeln beskrivs hur en soldat med ett spjut genomborrade Jesu sida:

”Men när de kom till Jesus och såg att han redan var död, krossade de inte hans ben. Men en av soldaterna stack honom i sidan med ett spjut, och genast kom det ut blod och vatten.”

Denna soldat var den blinde romerske centurionen Longinus. Enligt en version av historien fick Longinus sin syn återställd efter att ha blivit träffad av blod och vatten som sprutade ut från Jesu sår. Förundrad över miraklet konverterade Longinus senare till kristendomen och korsfästes själv för sin tro år 45 e.Kr.

Longinus spjut, senare känt som den heliga lansen, anses ha blivit laddat med stora krafter och överlämnats genom seklerna till olika makthungriga kungar och kejsare.

2. Josef av Arimataia förde lansen till Storbritannien

Enligt en legend var det Josef av Arimataia, mannen som begravde Jesus, som förde lansen till Storbritannien under det första århundradet e.Kr. Josef är ofta omtalad i olika legender som en av de första som introducerade kristendomen till Storbritannien. En av dessa historier hävdar till och med att han reste till Cornwall och tog med sig den unge Jesus på resan.

3. Spjutet sägs göra sina ägare oövervinnerliga

”Ödets spjut” har ofta beskrivits som nyckeln till världsherravälde, ett magiskt krigsvapen som ger sin innehavare förmågan att erövra världen oemotsagd. På 800- och 900-talen sägs den förste helige romerske kejsaren, Karl den store, ha använt spjutet i 47 framgångsrika militära kampanjer. Enligt legenden tappade han en dag spjutet och dog omedelbart därefter.

Den tidige tyske kungen Henrik Fågelfängaren sägs också ha burit spjutet, och det vandrade genom olika kungars händer tills det slutligen hamnade hos den berömde krigarkungen Fredrik Barbarossa, helig romersk kejsare på 1100-talet. Fredrik erövrade stora delar av Italien och deltog i det tredje korståget. I Turkiet år 1190 sägs han ha tappat spjutet i en bäck och sedan drunknat bara några minuter senare.

4. Napoleon försökte erövra det

Historiska uppgifter visar att lansen var i de heliga romerska kejsarnas ägo åtminstone sedan Otto Itid på 900-talet. Vapnet påstås ha återvunnits från floden i Turkiet, och år 1424 beordrade den helige romerske kejsaren Sigismund av Luxemburg att lansen skulle föras till Nürnberg för att förvaras där för alltid.

Snabbspola fram till Napoleontiden. År 1796 närmade sig de franska styrkorna Nürnberg. Lokala myndigheter beslutade att evakuera stadens antika reliker, inklusive lansen, till Wien för att skyddas. Napoleon var fast besluten att erövra lansen efter slaget vid Austerlitz 1805, men den hade smugglats ut ur Wien före striden, och lansen förblev i den österrikiska huvudstaden även efter krigsslutet och Napoleons fall.

5. Hitler var besatt av lansen

Innan första världskriget kämpade den unge Adolf Hitler för att klara sig i Wien. Han bodde i usla förhållanden, men tillbringade mycket tid i Hofburgs museer och bibliotek för att fly verkligheten. Det var där han första gången såg den heliga lansen, som han senare skulle skriva förändrade hans liv.

Hitler träffade också filosofen Walter Johannes Stein, en expert på den heliga Graal, och Stein hävdade senare att Hitler redan som ung visade tecken på att vara en ”svart magiker” som såg spjutet som nyckeln till hans framtida makt. När Hitler såg lansen i sitt glasmonter påstod han sig ha haft en kraftfull vision om sin framtida dominans.

År 1938, när nazisterna hade annekterat Österrike, beordrade Hitler att lansen skulle transporteras till Nürnberg. Där förvarades den i SKatarinas kyrka under SS-vaktskydd.

Sju år senare, strax innan nazismen kollapsade, lokaliserade amerikanska styrkor spjutet och tog det i sin ägo bara två timmar innan Hitler tog sitt liv den 30 april 1945.

6. Spjutet sägs innehålla en spik från Jesu kors

Enligt legenden innehåller lansen en järnspik som sägs vara en av de spikar som användes vid Jesu korsfästelse. Denna del kallas ofta för ”Herrens spik” och är fäst vid lansens utsida med en gyllene manschett som bär en latinsk inskription som översätts till ”Lansen och Herrens spik”.

7. Spjutet har genomgått vetenskapliga tester

År 2003 tillät de österrikiska myndigheterna den brittiske metallurgen Robert Feather att utföra vetenskapliga tester på spjutet, som är 50 cm långt. Inga spår av blod eller DNA hittades på föremålet, men röntgen- och fluorescenstester visade att spjutet tillverkades på 600-talet e.Kr., flera århundraden efter Jesu död.

Intressant nog fann Dr. Feather att ”Herrens spik” på lansen hade metalliska egenskaper som stämde överens med ett järnföremål från 1århundradet e.Kr.

8. Du kan se den heliga lansen idag

Det finns fyra spjut som påstår sig vara den heliga lansen: dessa finns i Armenien, Krakow, Rom och Wien. Det mest kända är det som visas i den kejserliga skattkammaren i Hofburgpalatset i Wien, där det kan beskådas än idag.

Spjutet är ett imponerande föremål, utsmyckat och till synes medeltida i sitt utseende, men för många fortsätter legenden att leva vidare och fascinerar historiker och ockultister världen över.

Kläder under vikingatiden
kläder från vikingatiden
Kläder under vikingatidenVikingatidenUtforskande Artiklar

Kläder under vikingatiden

Vikingatiden, som sträcker sig från omkring 800 till 1050 e.Kr., är känd för sina modiga krigare, sjöresor och utforskningar. Men bakom denna stridskultur fanns också ett rikt kulturellt liv där…
Redaktionen2024-09-09 Läs mer
Hur Alexander den Store erövrade det Persiska imperiet
Alexander den store
Hur Alexander den Store erövrade det Persiska imperietStatsmän och ledareAntikenGreklandKungar och drottningar

Hur Alexander den Store erövrade det Persiska imperiet

Alexander den Store lyckades genom en kombination av militär briljans och politisk list besegra det Persiska imperiet, en av världens första supermakter. Hans framgång markerade slutet på det akemenidiska imperiets…
Redaktionen2024-12-05 Läs mer
Slaget vid Falköping 1389: En Vändpunkt i Nordens Historia
Slaget vid Falkköping
Slaget vid Falköping 1389: En Vändpunkt i Nordens HistoriaSveriges historia

Slaget vid Falköping 1389: En Vändpunkt i Nordens Historia

Slaget vid Falköping 1389 markerade en betydande vändpunkt i Nordens historia och blev en symbol för förändring och maktskifte. I detta avgörande slag besegrade Margaretas styrkor Albrekt av Mecklenburgs armé,…
Redaktionen2025-01-17 Läs mer

Pin It on Pinterest