Historien är fylld av extraordinära och oförutsägbara händelser som ofta formar vår förståelse av världen på oväntade sätt. Här är åtta av de mest fascinerande och otroliga händelserna i världshistorien som ger oss en inblick i vår planets förflutna och människans påverkande roll i den.
1. Jordens förmåga att överleva katastrofer
För 65 miljoner år sedan förändrades planetens framtid när en enorm meteorit kolliderade med jorden. Nedslaget orsakade en massiv tidvattenvåg och kastade upp stora mängder damm i atmosfären, vilket blockerade solens strålar och sänkte jordens temperatur drastiskt. Denna globala katastrof resulterade i utrotningen av cirka 75 % av allt liv på jorden, inklusive dinosaurierna.
Trots denna förödelse återhämtade sig jorden så småningom, även om det tog ungefär fyra miljoner år. Idag, trots att vi människor har orsakat stor miljöförstörelse genom föroreningar, finns det fortfarande hopp om att vår planet har en förmåga att läka sig själv om vi tillåter det.
2. Bombningen av Nagasaki – ett oväntat mål
Under andra världskriget, den 26 juli 1945, skickades två atombomber till Stilla havet efter att Tyskland hade kapitulerat. Dessa två bomber, ”Fat Man” och ”Little Boy”, var avsedda att avsluta kriget i Stilla havet. Den 6 augusti 1945 släpptes ”Little Boy” över Hiroshima, och temperaturen efter explosionen nådde snabbt 7 000 grader Celsius, vilket omedelbart dödade 70 000 människor.
Tre dagar senare, den 9 augusti, var det dags för ”Fat Man” att användas. Det ursprungliga målet var staden Kokura, men på grund av dålig sikt och dimma valdes Nagasaki istället. Vid 11-tiden på förmiddagen föll bomben över staden, och 40 000 människor dog omedelbart. Nagasaki var aldrig tänkt att vara målet, men slumpen ledde till att det blev en av de mest förödande händelserna i modern tid.
3. Rasputins ”helande krafter”
Under första världskriget blev Grigorij Rasputin, en självutnämnd helig man, känd i Ryssland som mystiker, profet och helare. Han blev nära vän med tsaren och hans fru och tog på sig uppdraget att bota deras son Alexei, som led av blödarsjuka. Vid den tiden hade man nyligen upptäckt acetylsalicylsyra, eller aspirin, men dess egenskaper som blodförtunnande var inte kända. Läkare hade troligen ordinerat aspirin till Alexei, vilket förvärrade hans tillstånd.
När Rasputin tog över behandlingen förbjöd han alla moderna mediciner, inklusive aspirin, vilket ledde till en oväntad förbättring hos pojken. Genom att Rasputin ovetandes tog bort medicinen som gjorde tillståndet värre, började Alexei må bättre. Detta fick tsaren och tsarinnan att tro att Rasputin verkligen besatt övernaturliga helande krafter, vilket ytterligare stärkte hans inflytande vid hovet.
4. Mordet på Franz Ferdinand och starten på första världskriget
Ärkehertig Franz Ferdinand, arvinge till den österrikisk-ungerska tronen, mördades i juni 1914 i Sarajevo, Bosnien-Hercegovina. Mordet, utfört av den serbiske nationalisten Gavrilo Princip, blev gnistan som tände lågan till första världskriget. Men det som är mindre känt är att mordet egentligen var en andra chans för konspiratörerna.
Tidigare samma dag hade en annan attentatsman, Nedjelko Cabrinovic, försökt mörda Ferdinand genom att kasta en handgranat mot hans bil, men misslyckats. Efter en dag fylld av officiella åtaganden beslutade sig Ferdinand för att besöka de skadade officerarna på sjukhuset. Ironiskt nog körde chauffören av misstag tillbaka genom samma område där det tidigare mordförsöket hade ägt rum. Där fick Princip sin chans och sköt både Ferdinand och hans fru Sophie till döds, vilket påskyndade Europas fall in i krig.
5. Var norrmännen först i Nordamerika?
Leif Eriksson, en norsk upptäcktsresande som växte upp på Grönland, tros vara den första europé som satte sin fot i Nordamerika, nästan 500 år före Christopher Columbus. Enligt isländska sagor fick Eriksson höra talas om en isländsk handelsman vid namn Herjolfsson som hade seglat förbi Amerikas kust utan att stanna. Inspirerad av denna berättelse korsade Eriksson Atlanten och landade i vad som idag är Kanada, ett område han kallade Helluland, eller ”stenplattelandet”.
Upptäckten bekräftades när arkeologer 1960 grävde fram föremål från en gammal vikingabosättning och daterade dem till cirka år 1000 e.Kr., vilket bekräftade den tidiga närvaron av norrmän i Nordamerika.
6. Pandemier är inte något nytt
Under åren 1347 till 1352 härjade Digerdöden, också känd som den Svarta Döden, över Europa och orsakade en av de största pandemierna i historien. Denna buboniska pest tros ha dödat mellan 75 och 200 miljoner människor och utplånade mellan 30 och 60 % av Europas befolkning. Pandemin kom efter den stora hungersnöden 1315, men var mycket mer dödlig.
Den Svarta Dödens förödande effekter har satt outplånliga spår i historien, och pandemier har sedan dess fortsatt att påverka världen, från spanska sjukan till covid-19.
7. Den Stora branden i London – bara sex döda
Den 2 september 1666 bröt en förödande brand ut på Pudding Lane i London, som snabbt spred sig genom stadens medeltida kvarter och förstörde nästan hela innerstaden, inklusive den ikoniska St Paul’s Cathedral. Elden rasade i fyra dagar innan den till slut kunde släckas, och över 13 000 hus och byggnader förstördes.
Trots de enorma materiella skadorna och stadens förstörelse, tros endast sex personer ha dött under branden. Den relativt låga dödssiffran kan delvis förklaras med att många av stadens invånare lyckades fly undan lågorna i tid.
8. Krim och maktförskjutningar genom historien
1954, i en tid av förändringar inom det sovjetiska imperiet, beslutade den dåvarande sovjetledaren Nikita Chrusjtjov att överlåta halvön Krim till Ukraina, som en gest av vänskap för att fira 300 års enande mellan Ryssland och Ukraina. Innan dess hade Krim varit en del av Ryssland i över 200 år, sedan det andra rysk-turkiska kriget, där Osmanska riket officiellt erkände Krim som ryskt territorium.
Chrusjtjovs beslut var förvisso symboliskt, men det skulle senare få stora konsekvenser. Under senare decennier har Krim blivit en het fråga i de geopolitiska spänningarna mellan Ryssland och Ukraina, vilket kulminerade i Rysslands annektering av halvön 2014.
Historien är full av otroliga händelser och sammanträffanden som på olika sätt har format vår värld. Från naturkatastrofer och pandemier till politiska och militära händelser, har dessa åtta historiska händelser visat oss hur skört och förändringsbenäget livet på jorden kan vara. Men de visar också på människans och jordens otroliga förmåga att överleva och anpassa sig, oavsett hur svåra utmaningarna kan vara.